مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات‌هایی است که دولت بر کسب‌وکارها وضع کرده و شرکت حسابداری برناتکس کرج با  خدمات مالیاتی مختلف شرکت‌ها را با داشتن مشاوران و نمایندگان خود انجام می‌دهد. امور مالیاتی که شرکت ما انجام می‌دهد شامل دفاعیات مالیاتی، مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی، اظهارنامه مالیاتی و مشاوره‌هایی در خصوص مالیات‌های بین‌المللی و ثبت‌نام و تشکیل پرونده‌های مالیاتی است. همچنین مشاوره‌های لازم در خصوص امور مالیاتی به شرکت‌ها ارائه شده تا هر چه بهتر در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند.

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟ نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

تعریف مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده که در برخی از کشورها به‌عنوان مالیات بر کالا و خدمات نیز شناخته می‌شود، یک مالیات افزایشی است. این نوع مالیات در هر مرحله از تولید کالاها اخذ می‌شود. مالیات بر ارزش افزوده یا VAT در هر مرحله زنجیره تولید تا توزیع کالاها اخذ می‌شود. در واقع برای تولید کالا که منجر به ارزش افزوده می‌شوند، خدمات مختلفی روی آن انجام می‌گیرد که در ازای آنها باید مالیات گرفته شود.

صاحبان کسب‌وکار موظف‌اند که در زمان‌های مقرر طبق تعرفه‌های تعیین شده مالیات‌های خود را بپردازند. در واقع برای تولید کالاها باید مراحلی طی شود که در ازای هر یک از آنها مالیات، دریافت خواهد شد. مثلاً زمانی که گندم کاشته می‌شود، اقداماتی روی آن انجام شده تا رشد کرده و به بار نشیند.

گندم‌های به دست آمده حاصل خدمت‌هایی است که روی آن انجام گرفته و در آن ارزش ایجاد می‌کند. بعد از آن گندم‌ها به کارخانه و به آرد تبدیل می‌شوند. در این مرحله نیز ارزشی به آن افزوده می‌شود. تا زمانی که آردها به نانوا رسیده و از آن نان تولید شود ارزش آن بیشتر شده که به آن ارزش افزوده می‌گویند.

 

انواع مالیات بر ارزش افزوده کدام است؟

مالیات بر ارزش افزوده از تفاوت بین هزینه خرید دارایی و قیمتی که می‌توان آن را به فروش رساند، اخذ و در هر مرحله از تولید و توزیع بر ارزش افزوده اعمال می‌شود. این نوع مالیات دارای سه نوع زیر است:

  • مالیات بر ارزش افزوده تولید: در این نوع مالیات به‌ازای فروش کالای مصرفی و سرمایه‌ای مالیات اخذ می‌شود.
  • مالیات ارزش افزوده مصرف: همه مخارج سرمایه‌ گذاری ناخالص مالیات در ارزش افزوده مصرفی به دلیل کالاها و خدمات مصرفی حذف می‌شود.
  • مالیات بر ارزش افزوده درآمد: مالیاتی که به‌ازای فروش کالاها و پس از کسر کردن هزینه‌های استهلاک به سرمایه گذاری، کسب می‌شود.

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

دولت‌ها برای کسب درآمد مالیات دریافت می‌کنند. همان‌طور که بیان شد، VAT یکی از انواع مالیاتی است که در هر مرحله‌ای از تولید کالاها دریافت می‌شود. در واقع پرداخت‌کننده مالیات بر ارزش افزوده مصرف‌کننده نهایی است. برای محاسبه میزان مالیات بر ارزش افزوده از فرم خوداظهاری استفاده می‌شود.

مهلت ثبت خوداظهاری 15 روز پس از پایان هر فصل است. مثلاً مهلت ثبت خوداظهاری فصل بهار 15 ام تیرماه است. عرضه‌کننده برای محاسبه VAT، مالیاتی که از مصرف‌کننده دریافت می‌کند، از میزان مالیاتی که به تولیدکننده پرداخت می‌کند، کسر خواهد کرد. لازم به ذکر است که پرداخت‌کننده نهایی این نوع مالیات، عرضه‌کننده کالاهاست.

موارد معاف از پرداخت مالیات بر VAT

موارد معاف از مالیات بر ارزش افزوده

موارد زیر از پرداخت مالیات‌ها بر ارزش افزوده معاف هستند:

  • تخفیف‌هایی که به خریدار کالا یا خدمات داده می‌شود.
  • مالیاتی که عرضه‌کننده کالا یا خدمات از قبل پرداخته است.
  • مالیات‌هایی غیرمستقیمی که به هنگام عرضه کالا دریافت شده است.
  • اموال غیرمنقول که متعلق به افراد حقیقی یا حقوقی است از پرداخت مالیات معاف خواهند بود.
  • کالاهای اساسی مانند برنج، شکر، آرد و موارد دیگر، همچنین فرش‌های دستبافت از پرداخت VAT معاف هستند.
  • تجهیزاتی که در فرودگاه‌ها برای ناوبری مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • صندوق‌های قرض‌الحسنه، تعاونی و مؤسسات اعتباری که به‌صورت مجاز فعالیت می‌کنند.
  • همه محصولات کشاورزی که فراوری نشده‌اند.
  • فعالیت‌های زنبورداری و خوراک دام و طیور از موارد معاف از پرداخت مالیات هستند.
  • فعالیت‌هایی که مربوط به حمل‌ونقل درون‌شهری و برون‌شهری می‌شود.
  • فعالیت‌هایی که به چاپ کردن کاغذها مربوط می‌شود.
  • تمام فعالیت‌های درمانی که برای انسان‌ها، گیاهان و حیوانات انجام می‌شود.
  • خدمات حمایتی که برای بیماران و توانبخشی به آنان صورت می‌گیرد.
  • خدماتی که به دارو و درمان مرتبط هستند.
  • کلیه اقلامی که برای مصرف نیروهای نظامی و انتظامی و دفاع و پشتیبانی هستند.

همان‌طور که پیش‌تر نیز به آن اشاره کردیم، عرضه‌کنندگان کالاها،  باید VAT را پرداخت کنند. برای این کار نیاز است تا افراد گواهی ارزش افزوده را داشته باشند. مشتریان می‌توانند پس از دریافت این گواهی اقدام به پرداخت مالیات کنند.

برای این اقدامات سامانه یکپارچه مالیات بر ارزش افزوده به آدرس www.evat.ir فراهم شده تا مودیان مالیاتی از این طریق و با استفاده از روش خوداظهاری اقدام به پرداخت مالیات کنند. کاربران باید یک کد اقتصادی دریافت کنند. درصورتی‌که پیش از این در سامانه ثبت‌نام نکرده باشید باید مراحل ثبت‌نام را انجام داده و نام کاربری و رمز عبور، انتخاب نمایید.

تخلف از قانون پرداخت مالیات بر ارزش افزوده

در صورت انجام هر یک از عامل زیر، مودیان پرداخت مالیات به‌عنوان متخلف شناخته شده و مطابق با قانون با آنها برخورد می‌شود.

  1. درصورتی‌که که اشخاص مطابق با بند یک ماده بیست و دوم قانون VAT در اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ثبت‌نام نکرده باشند.
  2. درصورتی‌که اشخاص مطابق با بند یک ماده بیست و دوم قانون VAT صورت‌حساب را برای ارائه به خریدار کالا یا خدمات ارائه نکنند.
  3. اگر در صورت‌حساب رسمی که دارای کد اقتصادی است ارزش ریالی کالاها یا خدمات، به‌درستی درج نشده باشد.
  4. اظهارنامه قانونی تسلیم نشده باشد.
  5. اگر دفتر قانونی پلمب شده شرکت‌ها و مؤسسات مشمول قوانین مالیاتی ارائه نشود.
  6. درصورتی‌که افراد برای پرداخت مالیات‌ها اقدام نکرده یا پرداخت مالیات و معوقات را به تأخیر بیندازند.

مراحل دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده

مراحل دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده

شرکت‌ها پس از ثبت شدن و دریافت کد اقتصادی مشمول دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده نیز هستند. در گذشته گواهی VAT اشخاص حقیقی و حقوقی متناسب با اندازه حوزه مالیاتی بین 6 تا 12 ماه صادر می‌شد اما پس از شهریور 1398 طبق بخشنامه سازمان امور مالیاتی کشور گواهی مالیاتی به‌صورت دائمی شده و نیاز به تمدید ندارند. مراحل دریافت این گواهی به شرح زیر است:

  • ثبت‌نام در سایت مربوطه و ارسال مدارک لازم
  • ارائه کردن برگه ثبت‌نام به همراه مدارک مربوط به ثبت‌نام VAT
  • دریافت نام کاربری و رمز عبور

نحوه اعتراض به مالیات‌های تعیین شده

میزان مالیات در نظر گرفته شده متناسب با تورم هر سال تعیین شود. درصورتی‌که مالیات در نظر گرفته شده بیشتر بوده و شخص نسبت به آن اعتراض داشته باشد، می‌تواند به‌صورت کتبی اعتراض خود را به اداره امور مالیاتی ارسال کند. درصورتی‌که مسئله توسط رئیس اداره برطرف شود، پرونده مختومه اعلام خواهد شد. مهلت ارسال اعتراض 20 روز پس از دریافت ابلاغ مالیاتی است. اگر این ابلاغ در زمان مقرر ارسال نشود برگه مالیات قطعی می‌شود.

انجام امور و خدمات حسابداری در کرج

شرکت حسابداری برناتکس کرج که در سال 1395 شروع به فعالیت کرده است انواع خدمات مالی ، مالیاتی، خدمات حسابداری و امور حسابرسی را ارائه می‌دهد. این شرکت با اعزام کارکنان مجرب و حرفه‌ای خود، تمام امور بیان شده را با دقت و آگاهی زیاد انجام می‌دهند. شرکت‌ها می‌توانند پس از تأسیس از طریق شرکت حرفه‌ای ما امور مالیاتی خود را انجام داده و مشمول جرایم مالیاتی نشوند. زیرا بسیار مهم است که مالیات در زمان معین و مطابق با قوانین پرداخت شود. همچنین در صورت نیاز می‌توان از خدمات مشاوره‌ای شرکت برای خدمات مالیاتی استفاده کرد.

شرکت حسابداری برناتکس کرج برترین خدمات مالی و مالیاتی

مشاورین ما همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما در امور مالی و مالیاتی کسب و کارتان در کوتاه ترین زمان ممکن هستند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


پنج − = 4